İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Profesyonel Destek

İlk Yardım Eğitimi Hakkında


Herhangi bir kaza ya da insan hayatını tehlikeye düşüren durumlarda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar söz konusu personelin hayatının kurtarılmasını sağlamak, ilk sağlık müdahalesini yapmak ya da durumun kötüye gitmesini önlemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan uygulamalara İlk Yardım denmektedir.

İlk-Yardım-Egitimi

İlk yardımda ana amaç yaşamı koruma ve yaşamın sürdürülmesini sağlamak, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesi, durumun kötüleşmesini engellemek ve sağlık sorunu olan personelin iyileştirilmesini kolaylaştırmaktır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca tehlike sınıfı ve çalışan sayısı farketmeksizin tüm işyerlerinde sertifikalı ilk yardımcı personel bulundurma (personelinizin bir veya daha fazlasının sertifikalı ilk yardım eğitimi kursuna gitmesi ve sağlık bakanlığının açtığı sertifikalı ilk yardım sınavında başaralı olması) zorunluluğu bulunmaktadır.
İlk Yardım Yönetmeliğinin 16. maddesi her kurumun kaç sertifikalı ilk yardımcı bulundurması gerektiğini açıklığa kavuşturmaktadır. İlk Yardım Yönetmeliğine göre tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin her 10 personele kadar 1, az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin ise her 20 personele kadar 1 adet “Temel İlk Yardım Eğitimi” sertifikası almış ilk yardımcı personel bulundurması gerekmektedir.

hizmet-strateji Strateji
hizmet-planlama Planlama
siki-calisma Sıkı Çalışma
  • Kusursuz-hizmet-1
  • Kusursuz-hizmet-2
Kusursuz Hizmet

İlk Yardım Eğitiminin Uygulanması


İlk yardımcı personel öncelikle sakin ve telaşsız olmalı, hastayı sakinleştirmeli, çevresel şartları değerlendirip devam eden bir tehlike olup olmadığını belirlemeli, kendi can güvenliğini tehlikeye atmamalı, çevredeki kişileri, sağlık kuruluşlarına, itfaiyeye ve güvenlik birimlerine haber vermeleri için organize etmeli, hastanın durumunu değerlendirerek uygun ilk yardıma başlamalı ve hastanın herhangi bir sağlık kuruluşuna bir an önce ulaşmasını sağlamalıdır.

İlk-Yardım-Egitimi istanbul

İlk yardımın temel uygulamaları; Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilmektedir.
Koruma, kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Bildirme, olay veya kazanın mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde iletişim araçları veya kaza yerinde bulunan diğer kişiler aracılığı ile gerekli yardım kuruluşlarına bildirilmesidir. Türkiye’de ilk yardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilebilir. Kurtarma ise olay yerindeki hastalara veya yaralılara ilk müdahalenin hızlı ancak sakin bir şekilde yapılmasıdır.
İlk yardım eğitimlerimiz mevzuatta belirtilen ders başlık ve içeriklerine göre YOL Ortak Sağlık Güvenlik Biriminin uzman eğiticileri tarafından yapılmaktadır.

YOL OSGB Ortak Sağlık Güvenlik Birimi

Kaliteli ve huzurlu bir çalışma ortamı için siz de İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerinizi alırken bize başvurun.